Veel gestelde vragen – FAQ

Een standaardbezoek duurt minimum twee uur.
 • Groepen dienen altijd te reserveren.
 • Individuelen dienen niet te reserveren.
Enkel dieren die gehandicapte personen begeleiden zijn toegelaten.
 • Ja, maar zodat het andere bezoekers niet hindert en men dit enkel doet vanop het toegestane parcours.
 • Beelden voor professionele doeleinden en journalisten dienen een aanvraag te doen bij de sitebeheerder via jef.vrelust@warheritage.be
 • Een frisdrank en koffieautomaat bevinden zich aan de balie.
 • Op aanvraag kan catering voorzien worden voor groepen.
 • Op sommige momenten is een gelegenheidscafé geopend in een uniek kader van een noodwoning uit de periode van de eerste wereldoorlog.
 • Neen, uit respect voor hetgeen zich hier heeft afgespeeld is roken drinken of eten niet toegestaan op het parcours.
  De aarde van de gracht werd boven op de betonnen constructie gelegd als bescherming tegen granaatinslagen. Deze aarde moest door de gevangenen manueel weer afgegraven worden. Een zinloze uitputtende opdracht…
  Ja! 5 gevangenen zouden ontsnapt zijn, waarvan 2 terug opgepakt. 1 tijdens het transport naar kazerne Dossin en 1 ontsnapt intern uit de isolatiecellen. 1 zou tijdens zijn vluchtpoging gedood zijn door de bewakers.
  We weten van twee geslaagde zelfmoorden in Breendonk. Een Berlijnse journalist, Julius Berger, heeft het wel getracht door verdrinking in de gracht, maar dit werd verhinderd door de kampleiding. Hij zou echter toch omkomen in de cel.
  Neen! Toen de Duitse bezetter het fort in gebruik nam, lagen er nog hopen oude Belgische militaire uniformen die zouden gebruikt worden als gevangenenplunje.
  Neen! De grote schoorstenen boven de keuken doen misschien iets anders vermoeden… Breendonk was echter geen uitroeiingkamp maar wel een doorgangskamp om van daaruit te worden getransporteerd naar concentratiekampen in Europa.
  18 nationaliteiten waarvan de meesten uiteraard Belgen, maar ook veel Polen, Fransen, Russen, Duitsers en Nederlanders
 • Slechts 3 à 4 % waren vrouwen: ongeveer een 130-tal.
 • De jongste gevangene was 15 jaar en 8 maanden oud.
 • De lijken vertrokken in eenvoudige kisten naar de militaire begraafplaats in Beverlo; daarna werden ze begraven op het aangelegd kerkhof voor oorlogslachtoffers aan de Rijksschietbaan in Schaarbeek (aan de VRT-toren in Brussel)
  Na de oorlog werd de gracht volledig leeggepompt en schoongemaakt. Bezienswaardig zijn wel enorme vissen die soms waar te nemen zijn!
  De verzetsstrijder "gehurkt maar nooit op de knieën" is een symbool van de weerstand tegen onderdrukking door extremistische ideologieën.

  This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

  error: Content is protected !!