Breendonk Memorial

Voorbije evenementen

2019
Tentoonstelling artistieke foto's
Bevrijdingsfeesten

Begin september is het Fort van Breendonk een van de blikvangers van het War Heritage Institute, in het kader van de 75ste verjaardag van de bevrijding in WO II. Er is een klassiek muziekoptreden à la Glenn Miller aan het executieterrein en buiten de muren een authentiek WO II-kamp, compleet met voertuigen.

Vanaf donderdag 5 september zet het Fort van Breendonk drie dagen lang de 75ste verjaardag van bevrijding van WO II in de kijker. Die dag staat tussen 14 en 19u eerst een colonne authentieke voertuigen van onder meer privéverzamelaars te kijk in Mechelen, met Cromwell- en Shermantanks, vrachtwagens, halftracks, moto’s, jeeps enzovoort. Om 20u worden ze aan het Fort van Breendonk verwacht.

Ze stellen zich op buiten de muren van het Fort en blijven er staan tot zaterdagmorgen. Iedereen kan die dagen overdag vrij in en uit het kamp lopen en al dit gerestaureerd fraais van WO II bewonderen.

Militair dorp

Het hoogtepunt van de festiviteiten speelt zich donderdagavond af binnen de muren van het Fort. “Het is zeker geen alledaags gegeven, maar we hebben ervoor gekozen om het bevrijdingsoptreden met Glenn Miller Sound binnen de muren van het Fort te houden”, legt Beyers uit. “De Amerikaanse Shape International Band speelt op het executieplein met hun uitgebreide Jazz Orchestra van een vijftiental muzikanten. Dat gebeurt in het decor van een militair defensiedorp met voertuigen en militair materiaal van het Belgisch leger vandaag.”

Voor dit optreden en het toekomen van de colonne militaire voertuigen is er eerst nog een openingsmoment door de provincie Antwerpen. Op vrijdag 6 september kunt u het ‘bevrijdingskamp’ bezoeken en tegen betaling ook het Fort van Breendonk zelf. Daar hebben zo’n 3.500 gevangenen de oorlogsmisdaden van de nazi’s ondergaan. 301 lieten er het leven, al dan niet omgebracht door fusilleren of ophanging, of omgekomen door ontbering.

Op zaterdag 7 september vertrekken militaire voertuigen eerst richting Klein-Willebroek, waar ze deelnemen aan de jaarlijkse bevrijdingsfestiviteiten en de herdenkingsplechtigheid,  nadien zetten ze hun weg via Boom verder naar Antwerpen, waar ze rond 13u in het Stadspark verwacht worden.

Belgium remembers 1944-1945, Music Shape international band

Vanaf donderdag 5 september viert het Fort van Breendonk drie dagen lang de 75ste verjaardag van de bevrijding van België. De Amerikaanse Shape International Band speelt aan het executieplein een bevrijdingsoptreden in "Glenn Milller"- stijl met hun uitgebreide Jazz Orchestra. Op deze manier brengen we hulde aan de slachtoffers van de oorlog en vieren we onze herwonnen waarden zoals vrijheid en democratie. Het Fort opent zijn deuren om 20u. Gelegenheidscafetaria tot middernacht.

2019
Jaarlijkse bedevaart
Breendonk vertelt 2 editie III
2020
Het verdriet van Vlaanderen: Voorstelling met Kristien Hemmerechts en de gebroeders Van den Brempt

Op 27 januari 2020 zal het precies 75 jaar geleden zijn dat Auschwitz door de Russen werd bevrijd. Die dag organiseert de VZW Vrienden van Fort Breendonk een voorstelling over collaboratie met Kristien Hemmerechts en de broers Van den Brempt binnen de muren van het Fort van Breendonk. Vlaanderen kent Hein en Toon Van den Brempt als sterke getuigen in de Canvas-serie "Kinderen van de collaboratie". Ze vertelden onder andere over hun oom die aan het hoofd stond van de Vlaamse SS en samen met Robert Verbelen het Veiligheidskorps oprichtte om meer "orde op zaken" te stellen. In het besef dat er meer te vertellen viel, namen ze schrijfster Kristien Hemmerechts in de arm. Samen met haar probeerden ze de waarheid te achterhalen. Hun zoektocht resulteerde in het boek "Het verdriet van Vlaanderen". Ze maakte ook een voorstelling gebaseerd op het boek, met woord en muziek. Die wordt verzorgd door Hein op Sax en mondharmonica, en door Toon op cello. Omdat het verderfelijk gedachtengoed van Nazi Duitsland helaas nog niet is uitgeroeid, zien Hein en Toon het als hun plicht te getuigen, opdat de jonge generatie zou beseffen tot wat een dictatoriaal regime kan leiden. "Het verdriet van Vlaanderen" is een aangrijpende voorstelling over een van de donkerste bladzijden in onze geschiedenis.

Na de voorstelling bieden wij u een gratis drankje aan om met de auteur en de protagonisten van het verhaal een gezellig babbeltje te slaan.

Voorstelling boek Dirk Verhofstadt " Ide Leib kartuz. Kleermaker in Auschwitz"

De Vzw Vrienden van Fort Breendonk organiseren in samenwerking met het Willemsfonds van Mechelen de voorstelling van het nieuwe boek van Dirk Verhofstadt en David van Turnhout "Ide Leib Kartuz. Kleermaker in Auschwitz" over een oud-gavangene van Breendonk.

David Van Turnhout volgt samen met Dirk Verhofstadt het spoor van zijn Joodse grootvader, Ide Leib Kartuz. Op de vlucht voor antisemitisme en geweld, kwam hij in 1929 naar Antwerpen, waar hij zich vestigde als kleermaker. Zijn achtergebleven familie belandde in het getto van Radomsko. Elk familielid werd vergast in Treblinka, er bleef niemand meer over. In België ging Kartuz bij het verzet, maar in 1942 pakten de nazi’s hem op en deporteerden hem via Breendonk en de Dossinkazerne naar Auschwitz. Zijn vrouw en twee kinderen vonden meteen bij hun aankomst een gruwelijke dood.

Zelf overleefde hij in een commando van kleermakers en onderging hij een onmenselijke dodenmars naar Mauthausen. Na de oorlog maakte hij in Antwerpen maatpakken voor bankiers, diamantairs en andere toplui. Hij hertrouwde en kreeg opnieuw twee kinderen. Zijn laatste strijd voerde hij tegen de Belgische staat voor erkenning als Belg, weerstander en oorlogsslachtoffer. Slechts weinigen weten hoe bijzonder moeilijk het na de bevrijding voor de Joden in België nog was.

De auteurs graven tot diep in de kern van de Holocaust en onderzoeken van Radomsko tot Miami elk spoor. In de archieven van Auschwitz ontdekten ze onuitgegeven getuigenissen van kleermakers in Blok 1. Totaal onverwacht vonden ze in Florida ook een nichtje van Ide. Zij overleefde door als kind onder te duiken op een zolder in Brussel. Hun zoektocht slingert een jaar lang tussen belangrijke ontdekkingen en tegenslagen, maar in dit eerbetoon krijgt een onbekende geschiedenis eindelijk een gezicht.

Na de voorstelling biedt de VZW Vrienden van Fort Breendonk een gratis drankje aan om nog wat gezellig met de auteurs na te praten en u krijgt eveneens de mogelijkheid om een boek te laten signeren.

Breendonk vertelt 2

Voor de 5e keer herhaalt de vzw Vrienden van Fort Breendonk een aangrijpend spektakel binnen de muren van het fort van Breendonk. Wie kan er een beter beeld schetsen van hoe Breendonk écht was, dan zij die er tijdens de oorlog waren? Op 10 locaties brengen gevangen en beulen hun verhaal. Authentieke getuigenissen, uit zowel formele documenten als na de oorlog verschenen publicaties, werden verzameld en verwerkt door de regisseur Bieke Schutijser tot een indrukwekkende reeks monologen, die op verschillende plaatsen in het fort ten tonele worden gebracht. Een uniek nocturne bezoek, boordevol pakkende getuigenissen.

2020
Lieve moeder

afgelast wegens Corona

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!